
Foto: Susanna Beskow Norgren, Folkbladet
Det glittrar i ögonen på Samsam Ali när vi träffas för att prata om hennes jobb inom projektet Femina i Ringdansen. Sexbarnsmamman från Somalia är en av åtta deltagare i Femina, som är ett samarbete mellan kommunens arbetsmarknadsenhet och Hyresbostäder i syfte att utbilda deltagarna genom arbete och på så sätt möjliggöra framtida anställning.
Samsam Ali har bott i Sverige i 11 år, först i Söderköping, men de senaste fyra åren i Guldringen. Hon har aldrig haft ett jobb tidigare, vare sig i hemlandet Somalia eller här i Sverige. Som ensamstående mamma till sex barn betyder jobbet inom Femina jättemycket, inte bara genom att hon får en inkomst och lär sig svenska språket (utbildning i svenska en dag i veckan ingår i projektet), utan Samsam märker också andra, lite mer oväntade, positiva effekter:
– Jag mår mycket bättre i kroppen nu och är piggare, berättar Samsam som märkt att hon blivit starkare av all rörelse som arbetet ger henne. Ungefär 10 000 steg per dag brukar det bli under arbetspassen.
– Mina barn är också jätteglada över att jag jobbar. De märker att jag mår bra och att jag tycker att det är roligt att jobba. Och så är de stolta över att kunna berätta i skolan att deras mamma jobbar, precis som andra barns mammor, säger hon med ett leende.
Flera vinster med projektet
Tina Nilsson på Hyresbostäder är handledare för kvinnorna i Femina och berättar att projektet hittills har gått över förväntan; frånvaron har varit väldigt låg och förutom att hålla rent i området har deltagarna kunnat hjälpa de boende på olika sätt, till exempel med att visa hur man bokar tvättstugan. Hon ser också flera fördelar för just barnen:
– När föräldrarna arbetar får barnen också möjlighet att vara på fritids, liksom flera timmar i förskolan, vilket såklart gynnar barnens språkutveckling och integration, menar hon.
Kvinnorna i Femina jobbar på plats i Ringdansen måndag till fredag, vilket gör att området har flera timmar städning i veckan än tidigare, vilket gör att det till exempel blir snabbare resultat vid en felanmälan. Dessutom blir städningen mer noggrann, då deltagarna själva bor i området och brinner lite extra för att det ska vara rent och snyggt där.
– Sedan vi startade projektet har vi färre klagomål på städningen från boende i området och vi har dessutom fått höra att det är så fint i källargångarna, berättar Tina.
"Jag vill fortsätta arbeta efter Femina"
Projektet Femina har väckt intresse och flera har kontaktat både Hyresbostäder, Portalen och arbetsmarknadsenheten för att höra sig för om liknande möjligheter. Heidi Wetell är verksamhetskoordinator på Portalen och berättar att Femina är en aktiv kompetensutveckling för deltagarna. I jobbet ingår trappstäd, tvättstugestäd, städ i källargångar, liksom kontorsstäd, badrum- och centrumstäd. Dessutom viktiga bitar som hur det är att vara anställd och hur man jobbar tillsammans med olika människor.
– Förhoppningen är att vi genom Portalen ska kunna stötta deltagarna i att hitta sysselsättning, även efter att Feminaprojektet är avslutat. Att vi kan stötta i att hitta sin väg framåt, oavsett om det är en anställning eller via studier och utbildning, säger Heidi.
Projektet Femina pågår under ett års tid och löper ut i maj 2023. För Samsam Alis del har hon redan framtidsönskningen klar för sig:
– Jag vill gärna fortsätta att arbeta efter Femina och gärna inom städning, säger hon innan hon försvinner iväg för att möta upp de andra sju deltagarna för ännu ett arbetspass.
Mer läsning:
Folkbladet har skrivit en artikel om Femina