Hur hög blir höjningen i snitt?
Hyresjusteringen är i snitt 5,3 %. Hyresjusteringen innebär att hyran för en genomsnittlig lägenhet på ca. 71 m2 hos Hyresbostäder inom Rätt Hyra nu är ca. 7 779 kr/mån, vilket motsvarar en justering på ca. 401 kr per månad.
När och hur sker höjningen?
Hyresjusteringen sker från och med 1 januari och kommer framgå av hyresavin för januari månad.
Min hyresavi kommer väldigt sent, varför?
Tyvärr har årets förhandlingar med HGF tagit lång tid och vi har stått långt ifrån varandra. Vår gemensamma ambition har dock varit att försöka hitta en överenskommelse i så god tid att vi inte behöver göra justering retroaktivt. Till slut kunde vi enas, men tyvärr har det inneburit en veckas försening mot normalt.
Vi beklagar det besvär det kan innebära för dig, men vi hoppas att det kan uppvägas av att du slipper retroaktiv höjning i början på nyåret.
Hur mycket justeras min hyra från 1 januari 2024?
I snitt höjs hyrorna med 5,3 %, men hur mycket din hyra höjs med beror på bland annat läge, storlek och standard.
Nämnda hyreshöjning gäller lägenheter som omfattas av Rätt Hyra. Hyresgäster boende inom våra nyproducerade lägenheter omfattas av andra hyressättningsregler (presumtionshyra). Boende på Domaren, Kopparhusen, Mesen, Ormarna, Rambodal, Sandbyhov, Skärblacka (etapp 1) och Yllefabriken får höjningar på 3,23 %.
Varför höjer ni när omvärlden ser ut som den gör? Är det inte bättre att hålla hyrorna nere istället?
Hyresbostäder ska enligt lag drivas enligt affärsmässiga principer och med normala avkastningskrav. Hyrorna är den enda intäkten vi har och vi påverkas på samma sätt som omvärlden av inflation, ökade byggpriser och räntehöjningar.
Om vi skulle få täckning för alla ökade kostnader så borde vi höjt hyran med minst det dubbla. Nu har vi enats om en nivå som innebär en lägre kostnadshöjning än om du t ex ägt ditt boende eller är medlem i en bostadsrättsförening. Jämför gärna med i snitt 20% avgiftshöjningar i de flesta bostadsrätter under 2023.
Dessutom med nästan fördubblade räntekostnader på det.
Vad ska ni göra för pengarna i så fall? Vad får vi för detta?
Drift och underhåll kostar pengar. Det är de enskilt största utgifterna och det är framför allt det som vi också använder våra intäkter (hyrorna) till. För 2024 hoppas vi kunna fortsätta att investera i underhåll. Allt från stamrenoveringar och stora projekt, till plank, fönster, badrum och s.k. löpande underhåll som är planerat för 2024. Men i och med att kostnaderna överstiger hyresintäkterna kommer vi behöva prioritera om en hel del under året. Hur det påverkar ditt boende kan vi inte med säkerhet säga något om i nuläget.
Vad innebär höjningen i Rätt Hyra?
Hyresjusteringen innebär att vi ökar värdet på den s.k. Rätt Hyra-faktorn, som talar om vad varje enskild poäng är värd. Hyresjusteringen kommer variera beroende på din lägenhets storlek, standard, läge och vilken service du har i närheten (vård, affärer, kommunikationer m m).
Kan ni lova att trasiga tapeter nu byts ut när hyran höjs för att få pengar till underhållet?
Både ja och nej. Med över 9 000 lägenheter så måste vi planera och prioritera vad och var vi ska göra renoveringar och underhåll. Över tiden kommer vi att ha gått igenom alla lägenheter, men det tar tid. Och pengarna är trots allt begränsade. Om just din lägenhet får sitt underhåll i år kan inte jag svara på, men om du kontaktar din områdesansvarig så kanske du kan få bättre besked.
Jag har individuell mätning, hur påverkas jag?
Från och med hyran för januari gör vi en prisjustering på konsumtionsavgifter för dig som bor i lägenhet och har individuell mätning i din lägenhet. Skälet till prisjusteringen beror på att fjärrvärme och varmvatten styrs av leverantörernas priser.
Justeringarna nedan gäller för förbrukningar från och med 2024-01-01:
Prisförändringar:
- Kallvatten höjs till 39,75 kr/m³
- Varmvatten höjs till 96,22 kr/m³
- Värme stannar på 1,003 kr/kWh
- Elpriset höjs till 2,62 kr/kWh
I lägenheter med individuell mätning och lägenheter med kallhyra räknas först hyran ut enligt Rätt hyra, sedan sker ett avdrag/kvadratmeter (hyresgästens kvadratmeter) för den nyttighet som inte ingår i hyran, ex. varmvatten, som istället debiteras efter förbrukning.
IMD- Avdragen fr.o.m. januari 2024 är:
- Värme enbart, d.v.s. kallhyra 174,75 kr/kvm och år
- Varmvatten 43,53 kr/kvm och år
- Varm- & kallvatten 64,45 kr/kvm och år
- Elkostnadsavdrag 1,62 kr/kwh