Söka bostad - steg för steg

Undrar du hur det går till att söka bostad hos oss? Vi beskriver punkt för punkt hur uthyrningsprocessen ser ut. 

1. Registrera dig som bostadssökande

För att få bostad hos oss så behöver du registrera dig som bostadssökande. Du behöver ej vara antagen vid universitetet för att registrera dig. Du kan skapa en intresseanmälan för såväl lägenheter som studentlägenheter. Lägenheter gäller bostäder hos Hyresbostäder och studentlägenheter gäller studentbostad hos oss på Studentbo. Det är två separata köer och du får en (1) poäng per dag. Din intresseanmälan måste uppdateras minst en gång var toflte månad.  

2. Sök bostad och anmäl intresse

Efter att du har registrerat dig så kan du anmäla intresse på studentlägenheter. Det förutsätter att vi har mottagit ditt antagningsbesked från UHR eller YH  i Norrköping. Får du ett felmeddelande att vi saknar antagningsuppgifter? Skicka ditt antagningsbesked till oss så verifierar vid dig som antagen för att du kan anmäla intresse på de lägenheter du är intresserad av. För att anmäla intresse på en lägenhet behöver du vara inloggad på Mina sidor. 

3. Erbjudande om visning

När du anmäler intresse för en ledig lägenhet sorteras din anmälan in efter din kötid. Är du en av dem med längst kötid när anmälningstiden gått ut så bjuder vi in dig till visning av lägenheten. Via Mina sidor får du kontaktuppgifter till nuvarande hyresgäst som normalt sett ansvarar för visning av lägenheten.

Erbjudande om visning gäller ej mellan 1/6-31/8. Under denna period skickas avtal direkt. Se snabb uthyrning under sommaren till höger. 

4. Lämna svar

Efter visningen behöver du svara Ja eller Nej till erbjudandet på lägenheten. Det gör du enklast via Mina sidor, vid behov kan du även ringa Studentbo på 011-21 16 70 för att lämna ditt svar. I ditt erbjudande om visning står datum när du senast ska lämna ditt svar. 

5. Teckna avtal

Har du tackat Ja till erbjudandet och är den som får möjlighet att teckna avtal så kontaktar vi dig. I första hand försöker vi nå dig per telefon. Vi tillämpar digital signering via BankID vid signering av hyresavtal. 

När du har tecknat ett avtal hos oss nollställs dina köpoäng och du har 14 dagars karenstid innan du kan anmäla intresse för ny lägenhet. Du måste logga in på Mina sidor och förnya din intresseanmälan för att söka ny bostad. Poängen börjar räknas direkt efter att du har förnyat din intresseanmälan. 

6. Flytta in

Efter att du har tecknat avtal är dags att flytta från och med det datum som hyresavtalet anger. Nycklarna hämtar du på Studentbos kontor, Bredgatan 46. Glöm inte att den första hyran ska vara betalad innan du hämtar ut nycklarna.  

Antagen vid LiU/YH

För att du ska vara behörig att söka studentbostad krävs att du är antagen vid Linköpings Universitet (LiU) eller Yrkeshögskolan (YH). Uppgifter om detta hämtar Studentbo bl.a. från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Snabb uthyrning under sommaren

Under sommarperioden (1/6-31/8) gäller snabb uthyrning. Studentbo skickar avtal direkt istället för ett erbjudande. Under denna period tillämpas inte kötid. Istället prioriteras nya studenter vid Campus Norrköping och YH-utbildning i Norrköping. Den person som anmäler sig först på en specifik lägenhet får normalt även avtalet på denna lägenhet.

Läs mer

- Riktlinjer för uthyrning
- Digital signering