El, värme & ventilation

Lampor och lysrör

Du köper och byter själv trasiga glödlampor och lysrör i lägenheten. Det gäller även glödlampor till spis, spiskåpa/fläkt och kylskåp.Tänk på att även byta glimtändaren när du byter lysrör. Belysning i allmänna utrymmen som allrum, korridor, trapphus och källare byter Studentbo.

Glödlampor och lysrör är förbrukningsmaterial och går sönder ibland. Billiga lampor har ofta kortare livslängd än de som kostar lite mer. Investera gärna i energilampor. De är lite dyrare i inköp men räcker tio gånger längre än vanliga glödlampor men slukar bara en femtedel av energin. En energilampa på 5 watt ger ljus motsvarande en vanlig lampa på 25 watt.

OVK (obligatorisk ventilationskontroll)

Lagen om obligatorisk ventilationskontroll (OVK innebär att fastighetsägaren har ett ansvar för att ventilationsanläggningar kontinuerligt besiktigas och att brister åtgärdas. Alla fastigheter ska ha genomgått OVK och vara godkända, med eventuella brister åtgärdade.

Rätt inställd ventilation i din lägenhet ger ett bra inomhusklimat. Felaktigt inställd ventilation kan bland annat orsaka onödigt drag i lägenheten. Tänk på att aldrig täppa igen ventiler då detta orsakar obalans i ventilationen. 

Om elementen inte blir varma

Normalt känns ett element varmare upptill än nedtill. Om elementet inte blir varmt kan det bero på att smuts i vattnet har orsakat ett stopp i termostatventilen. Sådant brukar oftast hända på hösten när värmen sätts på igen efter en varm sommar. Prova med att öppna och stänga ventilen några gånger med fullt utslag så brukar problemet försvinna. Om det inte hjälper och du har kontrollerat att inomhustemperaturen är för låg, prata med oss.

Vilken värme ska gälla?

Normal inomhustemperatur kan upplevas olika, det som upplevs varmt för vissa kan upplevas som kallt för andra. Om exempelvis elementen är kalla upplever en del att det är kallt, även om det är normal inomhustemperatur. Om elementen är kalla och man ändå har normal inomhustemperatur är det ett tecken på att termostaten fungerar. 

Rätt värme i bostaden är en självklar del av god boendemiljön. Både för hög och för låg temperatur ger problem för dig som hyresgäst. Det ska vara ca 21 grader i lägenheten, då mäter man värmen mitt i rummet ca 1 meter ovanför golvet. Temperaturen ska också ses i sin helhet där hänsyn tas till ventilation, drag o.s.v.

Ett av de vanligaste problemen vid låg temperatur är att möbler har felplacerats framför elementen. Där hindrar de luftcirkulationen och värmetransporterna i bostaden. Ge värmen fritt spelrum så den lätt kan cirkulera i bostaden.