Frågor och svar
Det här är vanliga frågor till oss. Kanske är det samma frågor som du har? I så fall hittar du svaren här!
-
-
Söka bostad Hur många poäng har jag?
-
-
Du får en (1) poäng per dag du är anmäld. Den egna poängen får ett värde först i relation tillsammans med andra bostadssökandes poäng. Du behöver uppdatera din intresseanmälan en gång per år för att inte tappa köpoängen.
När du tecknar ett nytt avtal nollställs dina köpoäng. Du är sedan spärrad i två veckor och måste därefter göra en ny intresseanmälan för att köpoängen ska börja räknas igen.
-
-
Söka bostad Hur många poäng måste jag ha för att få en lägenhet?
-
-
För Studentbo: Detta styrs och avgörs helt och hållet utifrån tillgång och efterfrågan på just den bostad du har anmält ditt intresse för, och kan inte besvaras i en siffra med antal poäng. Detta beror bl.a. på hur många poäng andra bostadssökande har som anmält intresse på samma lägenhet.
Inför HT gäller inte köpoängen utan under denna period är det först till kvarn som gäller. Viktigt då är att enbart söka sådant som är intressant för dig, eftersom vi skriver avtal direkt till den person som först anmäler intresse.
-
-
Söka bostad Vem kontaktar jag för att kolla på lägenheten?
-
-
När du får ett erbjudande om visning så finns det ett namn och ett telefonnummer till den person som visar dig lägenheten. Normalt sett visar den nuvarande hyresgästen lägenheten. Får du inte tag på den personen efter några försök kontaktas Studentbo, 011-21 16 70, innan svarsdatumet förfallit.
-
-
Söka bostad När får jag veta om jag har fått lägenheten?
-
-
Då du får ett erbjudande om visning så visas ett datum då vi senast vill ha ditt svar, Ja eller Nej. Tidigast dagen efter detta datum börjar vi behandla lägenheten och det tar normalt 1-3 arbetsdagar. Så snart vi har behandlat klart lägenheten får du information om detta via Mina sidor, mail eller telefonsamtal.
-
-
Söka bostad Min intresseanmälan har blivit spärrad, varför?
-
-
Det kan finnas flera olika skäl, exempelvis att vi inte har mottagit ditt antagningsbesked, att du inte har svarat på dina erbjudanden etc. Har din intresseanmälan blivit spärrad så kontakta Studentbo om du vill veta vad det beror på.
-
-
Hyra Vad är 10-månadershyra?
-
-
Hos Studentbo tillämpas 10-månadershyra för de flesta korridorsrum/lägenheter. Det innebär att du betalar hyra under perioden augusti t.o.m maj månad, men bor hyresfritt under juni och juli. Syftet är att underlätta för studenter som normalt inte har någon inkomst, lån eller bidrag under sommaren. 10-månadershyran är framräknad genom att årshyran är utslagen på 10 månader istället för det normala 12 månader.
För att få hyresfritt under juni och juli krävs att man tecknar avtal som senast börjar gälla 1 april samma år. Vid tecknande av avtal från 1 maj blir juli hyresfritt.
-
-
Hyra Jag blir sen med min hyra denna månad, vad händer?
-
-
I dagsläget är det inte möjligt att skjuta upp eller delbetala hyran efter förfallodagen. Ca 3-7 bankdagar efter förfallodagen kommer din obetalda hyresavi att automatiskt skickas till vårt inkassobolag, Intrum. Intrum skickar sedan din hyresavi på nytt med en påminnelseavgift som kostar 180:-.
När hyresavin väl har gått vidare till Intrum kan de kontaktas för att göra upp en avbetalningsplan om hyran ej kan betalas in direkt.
Läs mer om att betala hyran>>
-
-
Hyra Kan jag betala hyran via autogiro?
-
-
Ja, det går alldeles utmärkt! Studentbo har en speciell blankett med information och beställning av autogiro som du kan fylla i. Blanketten finns att hämta på vårt kontor, Bredgatan 46. Blanketten måste vara underskriven av kontoinnehavare. Därefter tar det några veckor innan autogiro träder i kraft men du ser på din nästa hyresavi om du har autogiro eller inte.
Läs mer>>
-
-
Lägenheten Vad betyder det att rummet/lägenheten är basmöblerad?
-
-
Med basmöberad menar vi att det finns en säng, bäddmadrass, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla samt grundbelysning i lägenheten. Basmöbleringen ingår i grundhyran.
-
-
Lägenheten Mina element är kalla, vad är fel?
-
-
Det kan betyda att du redan har en god innetemperatur och det behöver alltså inte vara fel på elementen. Elementen är försedda med en termostat som känner av temperaturen i din lägenhet. Med hjälp av termostaten släpper elementen fram värme tills temperaturen i din lägenhet är ungefär 21 grader. Därefter stängs värmeflödet av vilket kan leda till att elementen kan upplevas kalla. Sjunker temperaturen i din lägenhet så släpps automatiskt värmen fram.
Tänk på att aldrig ställa möbler eller hänga tjockare gardiner framför elementen. Då känner termostaten bara av temperaturen närmast elementet även om övriga ytor i lägenheten är kallare.
Är temperaturen under 20-21 grader i din lägenhet, var god kontakta Studentbo. Mätning av temperatur ska ske i mitten av rummet, ej mot yttervägg.
-
-
Lägenheten Hur byter jag lysrör i badrumsskåpet?
-
-
När lysröret i badrumsskåpet börjar blinka är det dags att byta till ett nytt. Innan du beger dig till affären, ta reda på vilket lysrör som passar till just ditt badrumsskåp. Skruva loss det gamla lysröret och ta med det när du ska köpa nytt. Skruva loss den så kallade glimtändaren som sitter i armaturen. Glimtändaren ser ut som en liten propp och den behövs för att lysröret ska tändas.
Kontrollera att du har stängt av strömmen till lampan innan du börjar skruva. På badrumsskåpet sitter ett plexiglas. Ta bort plexiglaset för att komma åt lysröret.
Bredvid själva lysröret sitter glimtändaren, som gör att lysröret tänds. Byt den samtidigt. Glimtändaren skruvar du loss genom att vrida den motsols (vänster).
Skruva ur själva lysröret genom att försiktigt vrida röret ett kvarts varv i sitt fäste. När du har vridit det i rätt läge ska det gå att dra ut röret utan att ta i. I de flesta badrumsskåp finns det två lysrör, båda behöver fungera för att att det ska lysa.
-
-
Lägenheten Jag har stopp i avloppet. Hur får jag bort det?
-
-
Stopp i handfatet eller köksvasken
Vattenlåset är den vita "koppen" som sitter under handfatet/köksvasken.
1. Ställ en hink under vattenlåset.
2. Skruva av locket som sitter underst på vattenlåset.
3. Rengör locket.
4. Ta bort avfallet som har fastnat i vattenlåset.
5. Spola igenom avloppet med hett vatten.
6. Skuva på locket igen.
Alternativt: Skruva bort ditt duschmunstycke från duschslangen. Rengör avlopp med duschslangen genom att använda hett vatten genom handfatets bottenventil.
Stopp i duschen
Brunn med insats
1. Ta bort silen där vattnet rinner ned.
2. Dra upp insatsen. (Vid S:t Persgatan 67-69 finns ingen insats. Ta istället bort locket/ringen med skåran för att rensa).
3. Rengör insatsen (in- och utvändigt).
4. Rengör golvbrunnen.
5. Sätt tillbaka insatsen. Tryck till ordentligt för att undvika dålig lukt.
6. Fyll insatsen med vatten.
7. Sätt tillbaka silen och eventuellt rör till badkaret.
Stopp i toaletten
Vid ett totalstopp där vattnet inte alls rinner ner gör en felanmälan direkt till Studentbo.
Om vattnet rinner ner, men väldigt sakta kan du göra följande:
1. Fyll en hink med hett vatten.
2. Häll hastigt hela hinkens innehåll ner i toaletten.
3. Upprepa om vattnet fortfarande rinner ner sakta.
-
-
Avflyttning Hur lång uppsägningstid har jag?
-
-
Uppsägningstiden hos Studentbo är alltid två månader. Med två månader avses två hela kalendermånader. Om du t.ex. säger upp under november månad så upphör kontraktet den siste januari, oavsett vilket datum i november som du har gjort uppsägningen.
För att en uppsägning ska vara giltig måste vi med säkerhet veta att det är hyresgästen som säger upp. Det går inte att ringa eller maila en uppsägning. Du kan säga upp genom att skriva under ditt exemplar av hyreskontraktet (under uppsägning) och skicka detta med vanligt post till oss. Då räknas uppsägningsdag som den dag vi mottagit uppsägningen. Du kan även logga in på vår hemsida - Mina sidor och där fylla i en uppsägning, alternativt besöka oss på vårt kontor och säga upp avtalet.
-
-
Bredband Vilka fastigheter har Bredband?
-
-
Bredband finns i alla fastigheter hos Studentbo. I området Marielund finns ett så kallat öppet nät, där studenterna själva väljer vilket abonnemang de önskar. I Pelikanen så ingår inte bredbandet i hyran utan beställs separat via Telia. I alla andra områden har Studentbo ett avtal med Telenor om 100 mbit/s bredband till Studentbos fastigheter som ingår i grundhyran. Även bredbandsavgiften är gratis under juni och juli, på samma sätt som hyran.
-
-
Tvättstuga Hur många pass får jag boka per månad?
-
-
Du kan boka upp till 12 tvättpass per månad och du bokar högst 2 framtida tvättpass. Ett outnyttjat tvättpass räknas som använt, men debiteras inte. En halvtimma efter outnyttjat tvättpass släpps tiden och kan bokas av andra. Tvättpasset räknas som nyttjat när du läst taggen och öppnat dörren in till tvättstugan.
-
-
Övrigt Vad är KOMBO och Bostadspoolen?
-
-
Kårservice/KOMBO är en hyresgästförening för studenterna vid Linköpings Universitet. Det är Studentkårerna vid LiU som bildat en egen hyresgästförening för studentboendet både i Linköping och Norrköping. KOMBO och Studentbo förhandlar årligen om hyror och hyresvillkor för studentboendet i Norrköping.
Genom Bostadspoolen verkar KOMBO för att nyantagna studenter vid Linköpings universitet ska ha tillgång till en bostad vid terminsstart. KOMBO kan hjälpa dig att hitta fastighetsbolag och privatpersoner som hyr ut rum eller andra studenter som vill ha någon att dela sin lägenhet med. Är läget akut så kan KOMBO hjälpa dig att ordna en tillfällig nödbostad.
Läs mer om KOMBO