Minska brandrisken
- Ställ inte saker i trapphuset. Eftersom trapphuset är en utrymningsväg vid brand får du inte ställa barnvagnar, cyklar, mattor, skor, soppåsar eller andra saker där.
- Blås ut levande ljus när du lämnar rummet.
- Lämna inte köket när du lagar mat.
- Använd helst inte din tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin på natten när du sover.
- Ladda helst inte mobilen på natten eftersom laddaren kan bli varm.
- Ladda elsparkcykeln på ett torrt ställe och ladda helst inte under natten. Här finns fler laddtips.
Testa din brandvarnare regelbundet
Hemma hos dig finns en brandvarnare som vi har installerat. Batteriet i brandvarnaren har lång livslängd, men det är ändå viktigt att du kontrollerar att den fungerar med jämna mellanrum. Är batteriet slut ska du kontakta oss så byter vi batteri.
Så testar du brandvarnaren:
- Tryck på brandvarnarens knapp.
- Om du hör en pipsignal innebär det att att brandvarnaren fungerar. Då behöver du inte göra något mer.
- När brandvarnaren "larmar" genom regelbundna pip är det dags att byta batteri.
- Kontakta oss så fort som möjligt då.
Investera i en brandfilt och brandsläckare
Köp en handbrandsläckare för att kunna hindra att branden sprider sig om det skulle brinna i ditt hem. Välj gärna en pulversläckare som är minst A- och B klassad. En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare som kan användas för att kväva mindre bränder.
Om det börjar brinna
- Rädda dig själv och andra som är i fara. Stäng dörren mot elden.
- Varna andra boende.
- Larma – ring 112 och var beredd att besvara Larmcentralens frågor
- Släck branden om du kan utan att utsätta dig för fara
- Om brandvarnaren låter hos grannen: Försök lokalisera vart det larmar och ring 112!
- Om det brinner i trapphuset eller utanför din lägenhet: Stanna i lägenheten och stäng dörren.
- Om det brinner i lägenheten och du inte kan släcka själv: Lämna bostaden och stäng dörren.
Vad händer efter branden?
Om du drabbas av brand i ditt hem eller i fastigheten är det din hemförsäkring som täcker skadorna. Hemförsäkringen har även en ansvarsdel som täcker kostnader för om du eller någon i ditt hushåll skulle orsaka en brand genom slarv eller vårdslöshet. Saknar du hemförsäkring? Läs mer om vårt erbjudande.
Elsäkerhet
Var försiktig när det gäller el. Det enda du måste själv göra i din bostad är att byta glödlampor och säkringar som går sönder. Se videon som visar hur du byter eller återställer en säkring som har gått.
Kontakta oss om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver bytas eller lagas i din bostad. Samma sak gäller om du ser skadade elkablar, elkontakter i trapphus, källare eller ute i bostadsområdet på belysningsstolpar m.m.
Eluttag för takarmaturer
Om du har "tillräcklig kännedom" så får du själv byta kontakten på din armatur, men du får inte byta kontakten i taket.
El i våtutrymmen
I badrum och våtutrymmen ska alla elektriska installationer vara fasta eller ha ett särskilt uttag kopplat till jordfelsbrytare. Det enda som är tillåtet utöver detta avser specialuttag med 110 volt för rakapparater. Tänk på att aldrig använda någon elektrisk utrustning inne i ett badrum om kontakten till apparaten sitter i ett vägguttag utanför badrummet. Det kan vara förenat med livsfara att stå på ett fuktigt badrumsgolv och samtidigt hålla i en strömförande apparat.
Skyddsrum
- På MSB:s webbsida finns en karta där du kan söka på din adress och hitta dina närmaste skyddsrum: msb.se/skyddsrum
- Du tillhör inget specifikt skyddsrum, utan vid fara eller höjd beredskap ska du söka upp ditt närmaste skyddsrum. Det kan antingen finnas i ditt eget hus eller i en fastighet i närheten.
- Även om skyddsrummet ligger i Hyresbostäders hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen, det vill säga att inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.
- Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har vi som fastighetsägare (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen för sitt ändamål. För mer information, se MSB:s webbsida.
- I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSBs hemsida hittar du en lista på saker som kan vara bra att ta med till ett skyddsrum.