Detta händer vid vräkning
Det är viktigt att du själv agerar tidigt om du får problem med att betala hyran. Ta kontakt direkt med vår Bosociala avdelning, vårt inkassobolag Svea Inkasso samt vid behov även Socialförvaltningen.
Då går ärendet vidare till Kronofogden
Om du är sen med inbetalningen, eller om det tillkommer fler obetalda hyror driver vårt inkassobolag Svea Inkasso ärendet vidare till Kronofogden. Kronofogden ansöker om betalningsföreläggande och ansöker om avhysning.
Denna process innebär ännu mer kostnader för dig – dels för ansökan, dels räntor som gör att skulden växer och möjligheten till en uppgörelse minimeras. Det kan också vara svårt att hyra en ny lägenhet om du en gång blivit vräkt eller avhyst.
Vad händer på avhysningsdagen?
Kronofogden kontaktar dig om tidpunkt för vräkning. Om du inte flyttat frivilligt innan vräkningsdagen kommer Kronofogden till din bostad och byter lås. Om du inte har flyttat dina möbler från lägenheten töms den av Kronofogden som magasinerar detta i tre månader. Skulle du inte hämta dina möbler inom tre månader säljs eller slängs dem.
Vi hjälper dig till rätt kontakter
Hyresbostäder jobbar för att förebygga vräkning och kan hjälpa dig få kontakt med till exempel Budget- och Skuldrådgivningen på Norrköpings kommun, hemtjänst, god man, primärvård/psykiatri, äldreomsorg eller socialkontor. Vi har god kontakt med andra aktörer som kan hjälpa till.
Kontakta oss
Om du oroar dig för att bli vräkt, eller har en anhörig du oroar dig över, är du välkommen att kontakta Hyresbostäders bosociala avdelning på e-post infobosocial@hyresbostader.se.
Våra bokonsulenter
- Torbjörn Lennström
- Tina Jerhammar
- Jonas Gustafsson
- Robert Hugoh