Ta hand om ditt avlopp

Det kan vara svårt för dig som hyresgäst att veta hur man ska ta hand om sitt avlopp. Därför har vi nu gjort en guide som gör det lite enklare att veta hur - och framförallt vart man ska slänga sitt avfall. Våra avloppsledningar och reningsverk är gjorda för att ta emot människans naturliga avfall, inget annat. Skräp, fett och kemikalier som spolas ner i avloppet skadar både ledningar, reningsprocess och miljön. Kostsamma och dyra stopp i avloppen vill vi såklart undvika.

Till hjälp får alla hyresgäster en tratt för att kunna hälla använd olja i en plast/petflaska för att sedan lägga i brännbart avfall. Vi delar kontinuerligt ut trattar och informerar om detta i våra områden. Saknar du en tratt är du välkomna att hämta ut en på ditt områdeskontor.

Tips till dig som är hyresgäst:

Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den.

Använd en slask-up eller papper för att samla upp matavfall från diskhon.

Ställ en papperskorg i badrummet där du t ex kan slänga tops, tandtråd och annat skräp istället
för i toaletten.

Håll använd matolja och matfett i en flaska eller pappförpackning med skruvkork och kasta den i kärlet för brännbara sopor eller lämna in flaskan/förpackningen till Returpunktens fettåtervinning.

Har du fler frågor om avfall och vill ha ytterligare tips och information så går det även bra att kontakta Norrköping Vatten och Avfall på telefon 011-15 15 50.