Natur, badplats, fina lägenheter, stor gemenskap, nära till det mesta. Det finns många skäl att bo i Ringdansen. På Hyresbostäder jobbar vi hela tiden för att de som bor här ska trivas och känna trygghet, men vi skulle inte klara det utan hjälp från andra.

2 500 personer bor i Navestad, varav de flesta i Ringdansen. Det är också det barntätaste området i hela Norrköping. Den som promenerar genom Ringdansen får uppleva ett fint område med mycket liv och rörelse, där barn och ungdomar springer, leker och hänger mellan husen. Viktor Forsberg är områdesansvarig sedan 2018. Han stortrivs.
- Du har närheten till Vrinneviskogen, badplatsen vid Ensjön, spårvagn som gör det nära till stan. Och inte så långt till Mirum Galleria, eller Söderköping. Vi har väldigt fin standard på lägenheterna här också, säger han.
Det finns trots det många som uppfattar Navestad som otryggt. Bland annat eftersom området sedan några år finns med på polisens lista över utsatta områden. Men de boende har svårt att förstå varför det är klassat som utsatt. Viktor tror att det främst kan vara kopplat till en låg arbetsrelaterad inkomst i området.
Nya samarbeten och initiativ skapar förändring
Tack vare många nya spännande initiativ har det blivit stor skillnad i Ringdansen.
Ett av Hyresbostäders löften i Norrköpingskontraktet, är att alla ska känna sig trygga där de bor. Men det går inte att uppfylla utan hjälp. I Ringdansen pågår många långsiktiga samarbeten för att utveckla stadsdelen. Mycket bygger på den grupp Viktor är en del av, som arbetar enligt metoden EST – Effektiv samordning för trygghet. Där samarbetar Hyresbostäder med bland annat polis, Portalen, socialtjänsten och samhällsbyggnadskontoret, men också andra initiativtagare som bidragit för att skapa mer trygghet i Navestad.
- Det har hänt mycket på kort tid. Det blir verkligen skillnad när vi gör saker synkat med varandra, säger Viktor.
Han ger flera exempel. När vi tillskapar nya mötesplatser, till exempel en grillplats, så gör vi det utifrån flera parters åsikter. Genom dialog och samverkan skapar vi de bästa förutsättningarna. Ett annat exempel är garagen under ringarna. Tidigare var det lätt att ringa kundtjänst och säga att man ville ha en tagg för att kunna ta sig upp ur garagen till de olika trapphusen. Det ledde till att det skapades folksamlingar i garagen.
- Nu har vi infört att en tagg enbart delas ut om man har en parkeringsplats, och bara till det trapphus där hyresgästen bor. Och nu är det inga samlingar i garagen längre, säger Viktor.
Mycket handlar om öppenhet och belysning. Där det är ljust känns det tryggt och tack vare flitigt arbete med lampor och beskärning av buskar har ljusare miljöer skapats.
Gemensam avsikt för framtiden
Hela samarbetsgruppen arbetar nu efter en så kallad avsiktsförklaring. Där finns fyra fokusområden som är allra viktigast för Navestads utveckling framåt.
Enligt avsiktsförklaringen ska Navestad vara:
- En stadsdel för återbruk och hållbar mobilitet
- En stadsdel för aktiv fritid och möten
- En stadsdel där lärande och drivkraft står i fokus
- En stadsdel med samhällelig närvaro
Det finns saker kvar att jobba med. Bland annat hoppas Viktor på att det i framtiden ska finnas mer aktiviteter för barn och unga i området. Men han är glad att det är så mycket positivt på gång.
- Det är verkligen en bra känsla här, och jag hoppas att fler upptäcker hur fint vi har det i Ringdansen.