Markus jobbar som Bovärd i Marielund


Det som en gång började med ett sommarvikariat på Hyresbostäder ledde sedan till en tjänst, nu har han jobbat här i tre år. Markus Andersson arbetar som Bovärd i området Centrum norr och trivs otroligt bra med det. "Ingen dag är den andra lik, det är det bästa", säger han.

Markus, vad innebär arbetet som Bovärd?

Det innebär att jag har hand om tre hus i mitt område här i Marielund. Mina arbetsuppgifter är att göra besiktningar, både avflyttningsbesiktningar samt städbesiktningar, ronderingar/tillsyn i området samt reparationer som jag inte skickar vidare till våra underentreprenörer. Jag gör många hembesök hos våra hyresgäster, tar hand om den yttre skötseln i området så som t ex skräpplockning och ser till att belysningen fungerar. Det är viktigt att känna trygghet för såväl hyresgäster som personal.

Hur kan en arbetsdag se ut?

Jag börjar alltid morgonen med att gå runt i området för att se om något har hänt under natten. Jag tittar till våra källare, trapphus, grovsoprum och andra utrymmen så det ser fräscht ut och att det inte finns någonting som kan skada våra hyresgäster, t ex grenar som kan falla ner eller liknande. Dagen fortsätter oftast med att jag gör reparationer på förmiddagen, då är det felanmälningar som har kommit in till kundtjänst som jag åtgärdar. På eftermiddagen kan arbetsuppgifterna variera, men innan jag går hem för dagen avsätter jag alltid en timmas kontorstid där jag skriver ner vad jag gjort under dagen samt planerar inför morgondagen.

Att arbeta som Bovärd innebär mycket socialt arbete. Jag skulle säga att det är ca 30 % skruvande och 70 % socialt arbete, att finnas tillgänglig för våra hyresgäster helt enkelt. Ibland kan det vara så att en hyresgäst har felanmält ett vattenläckage, men när jag kommer dit så finns det inget läckage utan de vill egentligen bara träffas och prata.

Vad är roligast med ditt arbete?

Det går inte att säga att det ena är roligare än det andra. Ingen dag är den andra lik, det är det bästa. En dag kom jag ner till en källare där någon hade byggt upp en liten nattklubb, uppdraget då blev att rensa ut allting och ställa saker och ting på plats. En annan dag kan det vara en äldre dam som har problem med en duva på balkongen, det varierar väldigt mycket.

På vilket sätt är Hyresbostäder en bra arbetsgivare?

Gemenskapen skulle jag säga, jag jobbar i ett litet team om fyra personer. Fördelen med ett litet team är att vi stöttar varandra och hjälps åt med alla arbetsuppgifter. Det är ingen prestige på jobbet och här är det högt i tak, det skulle jag säga är det bästa med Hyresbostäder.