Elsie gillar läget

Elsie Rydman har bott i drygt 40 år på samma adress i Hageby. ”Läget är perfekt. Jag trivs här och har absolut inget att klaga på”, säger hon.

Elsie bor på nedre botten i ett av Hyresbostäders flervåningshus i Hageby. Men även om lägenheten ligger på bottenplan så ligger den en bit upp, och därför har hon balkong.

- Det är perfekt när man grillar - då kan man skicka ner saker från balkongen! skrattar hon.

Vi besöker Elsie en krispig morgon i september. Hon sitter i sin soffa och löser korsord, en av hennes främsta fritidssysselsättningar. Varje dag satsar hon på hjärngympa genom att klura ut ord i DN:s korsord. Ibland med hjälp av datorn, eftersom hon inte säger sig ”kunna de nya popgrupperna”.

Dessutom samlas hon och andra hängivna korsordslösare på PRO för att knäcka det kanske svåraste korsordet av dem alla: DN:s korsord i söndagsbilagan.

PRO spelar en viktig roll även på andra sätt. I krukor, på bord, i hyllor finns olika pappersflaggor placerade. 

-Ser ni vilka det är? frågar Elsie innan hon pekar på Sånes, Östergötlands och Dalslands respektive flaggor.

 

 Personligt

 Namn: Elsie Rydman
 Bor: På Bäckgatan i Hageby
 Antal kvadrat: 72.
 Favoritsysselsättning: lösa korsord!
 Övrigt: samlar på pandor och blomman Linnéa – 
 ”jag köper allt jag  kommer över på Erikshjälpen!”

Elsie har gått en nämligen gått en kurs inom PRO som handlar om just landskap.

Dessutom satsar hon stenhårt på dart. I sovrummet finns en wellpappskiva uppsatt, full av pilar. Hålen visar att hon är träffsäker, pilarna sitter snyggt samlade i mitten. När hon demonstrerar är hennes kast hårt och koncentrerat – det märks att hon har övat.

Genom året har Elsie engagerat sig på många sätt, exempelvis med läxläsning för barn i området och hon var även med i satsningen ”Mitt Hageby”. Hon har flera grannar som hon brukar prata med, men saknar familjen från Kongo som bodde högst upp i huset förut.
- Det började med att jag köpte barnböcker till mina barnbarn - som de redan hade. Då gick jag upp och plingade jag på hos den här familjen och gav dem böckerna. Därefter fick vi en nära relation, berättar Elsie.

Själv flyttade hon till Norrköping 1972, allra först till en liten etta på Wadströmsgatan. På den tiden jobbade Elsie som bibliotekarie på Hagebys bibliotek, och när städerskan där berättade att hon skulle flytta från sin lägenhet i Hageby blev hon intresserad. Sedan dess är hon fast. 
- Läget är bra och jag trivs här. Hyresbostäder hjälper alltid till när jag behöver något. Dessutom är det nära till stan, nära till äldreboendet där min man bor och nära till skogen. Jag brukar gå upp och räkna mördarsniglar i Vrinneviskogen. Det finns mängder!